Nieuwe inwoner


Welkom in Veldhuizen. Misschien ben je ook nieuw in Ede. Welkom als Edenaar. Als je uit een andere wijk van deze groene Veluwse  plaats komt, dan ben je misschien al op de bekend met Veldhuizen.  Op deze plek kan je meer over de wijk lezen. Dat je bijvoorbeeld mede-eigenaar bent van  het Edese bos, weet je waar relaxmomenten zijn  waar de voorzieningen als scholen, religieuze instellingen en winkels te vinden zijn.  Onder het kopje Ede-Veldhuizen kun je lezen over de geschiedenis van de wijk. In het kopje nuttige links vind je de websites van organisaties en bedrijven in Veldhuizen.

Veldhuizen is een groene wijk in het noordwesten van Ede. Het centrum van Ede is ongeveer een kwartier rijden van de wijk vandaan. Midden in de wijk is winkelcentrum Bellestein. Dit winkelcentrum heeft 3 supermarkten, Jumbo, Lidl en Marhaba. Deze laatste kan in de multiculturele wijk Veldhuizen niet ontbreken. Kijk bij de nuttige links voor het complete aanbod van winkels in Bellestein.
Aan voorzieningen is geen gebrek in de wijk. In Veldhuizen zijn zes basisscholen, een middelbare school, drie kerken, één moskee, twee culturele wijkcentra en tal van sportclubs.
Aan de rand van de wijk, aan de Veenderweg, ligt het Proosdijpark. Het is een park met gevarieerde beplanting, een ruime waterplas en een wandelroute die door het park kronkelt. Het park is geschikt om de hond uit te laten of anders te ontspannen. Je komt even op adem in je eigen wijk.

Als je een huis hebt gekocht, dan kun je je ook erven van het buurtschap Veldhuizen noemen. Het meest bekende onderdeel van die geschiedenis is de jaarlijkse buurtspraak, die nog altijd plaatsvindt op de derde donderdag in september. Alle inwoners van Ede die binnen de historische grenzen van de buurt wonen en in het bezit zijn van een woning, eigen grond of een bunder land, hebben inspraak.